Anem a veure com podem instal·lar una distribució LInux Debian, versió Jessie (actualment inestable) en un ordinador.

La distribució Debian es considera una de les millors per la seva seguretat i robustesa, a banda de que es troba força informació i tutorials a internet.

Podeu trobar més informació sobre aquesta distribució a http://www.debian.org

El primer que hem de fer, es baixar-nos una de les distribucions que podem trobar de Debian. Nosaltres hem obtat per una versió de 64 bits amb l’escriptori del MATE.

Si no estem segurs de fer-ho o bé volem veure com funciona, sempre ens podem baixar una versió “Live” i cremar-la en un CD per veure el funcionament de Debian sense instal·lar res en el nostre disc dur. De tota manera, al ser una versió “Live” no es poden guardar els canvis que hi feu.

Bé, si volem instal·lar una distribució de Debian, el primer que hem de fer es baixar-nos la distribució que vulguem (és una ISO) i cremar-la en un CD, de forma que la puguem arrancar des del lector de CD-ROM del nostre ordinador.

Si ens fixem ens podem baixar ISO del tipus netinst (es baixa el programari mínim per instal·lar i despres necessitem connexió a xarxa per baixar-nos més paquests), del tipus CD o del tipus DVD. Quan més gran sigui la ISO que ens baixem, menys coses des de la xarxa hauriem de baixar i a l’inrevès… Hem de valorar el que ens interessa més segons el tipus de connexió que tinguem

Els passos a seguir són els següents:

1.- Arranquem l’ordinador i fem que ens arranqui des de la unitat de CD o DVD una vegada tinguem la distribució cremada en un CD o DVD. Ens apareix la següent pantalla. Escollim una instal·lació gràfica:

jessie01

2.- En la següent pantalla, escollim l’idioma “Català” (o el que vulgueu..). Sempre es pot canviar més endavant.. Les altres opcions que ens van apareixen les deixem per defecte..

jessie02

3.- Una vegada carrega controladors i prova de connectar-se en xarxa, ens demana el nom del sistema. Li posem el nom de “Debian” que és el que surt per defecte, però podriem posar qualsevol altre, com per exemple “Servidor”, etc..

jessie03

4.- En el nom de domini, ho deixem en blanc..

jessie04

5.- Ara ens demana les contrasenyes del “root”. En sistemes debian, mai podem arrancar la interfície gràfica com a “root” sinó que hem de crear un usuari a banda del “root”. Per exemple, en distribucions Ubuntu, això no passa. En Debian és un sistema de seguretat. Posem la contrasenya i l’anotem en algun lloc que ens recordem, ja que per certes accions una vegada finalitzada la instal·lació, la necessitem, com per exemple fer actualitzacions, instal·lar o treure programes, etc..

 

6.- Ara posem el nom d’usuari que hem comentat abans.. i També la seva contrasenya, que ha de ser diferent de la del root!!

jessie05

7.- Anem continuem la instal·lació deixant per defecte les opcions que ens diu…

 

8.- Ara arribem a les particions, que és un tema delicat!! Com que partim d’una instal·lació nova, triem l’opció “Guiat – Utilitza el disc sencer”. Si tinguessim un altre sistema operatiu, la instal·lació ja el detecta i ja ens diu si el volem conservar o no i llavors ell mateix ja gestiona l’espai que necessita i crea un arranc dual per coexistir els dos sistems operatius instal·lats.

jessie06

Si volem aprofundir en les particions, podem escollir l’opció “Manual”, i llavors veurem les següents opcions (pot ser diferent ja que depèn del disc que tinguis, quant en tiguis, si hi ha un altre sistema operatiu instal·lat o no, etc…)

Si escollim l’opció de partició guiada, deixem les opcions que ens deixa per defecte…

jessie07

 

Una vegada particionat el disc, ens fa un resum de com a quedat tot:

jessie10

 

I hem d’escollir que ens escrigui els canvis al disc (Compte!! una vegada fet no podreu tornar enrere i perdrem tot el que hi havia en el disc!! cal fer còpia de seguretat abans de fer res per evitar pèrdues!!)

jessie11

9.- Ara ens diu que si tenim un altre CD que el posem.. Com que no és el cas, diem que no i continuem..

jessie12

Triem ara que volem una rèplica de xarxa per baixar-nos els paquests necessaris .. I escollim des d’on ens els volem baixar..

jessie13

 

10.- Ens demana si tenim un proxy.. Com que no en tenim cap, ho deixem en blanc…

jessie14

11.- Una vegada descarregat i instal·lats els paquests necessaris, ens diu que ha instal·lat el sistem base i que triem el que vulguem segons les nostres necessitats. En aquest triem “MATE” com a escriptori i deixem les altres opcions que ens mostra per defecte..

jessie15

12.- Una vegada a baixat i instal·lat els paquests necessaris, ens demana que instal·lem el gestor d’arranc (GRUB) en la partició del disc. Escollim que sí:

jessie16

I triem el disc dur on ho volem instal·lar:

jessie17

13.- Una vegada acabada la instal·lació, ens demana que treiem el CD-ROM de la unitat lectora per reiniciar el sistema.

jessie18

14.- Una vegada carregat l’escriptori, ens demana el nom usuari i contrasenya per entrar:

jessie20

15.- I ja tenim el Debian Jessie funcionant!:

jessie21

 

 

 

 

Comparteix això: